Aandoeningen - Erectieproblemen

Plasklachten | Erectieproblemen | Hormoontekort


In de penis bevinden zich twee zwellichamen naast elkaar en een kleiner zwellichaam rond de plasbuis. Een erectie ontstaat, wanneer er door erotische prikkeling signalen uit de hersenen via zenuwbanen naar de penis worden overgebracht. Hierdoor verslappen de zogenaamde gladde spiercellen van de bloedvaten en de zwellichamen, waardoor de bloedvaten in de penis wijder worden en de zwellichamen zich met bloed kunnen vullen. Het vlies rond de zwellichamen wordt nu opgespannen, de penis wordt dikker en langer en komt overeind. Tegelijkertijd wordt ervoor gezorgd dat er geen bloed uit de penis wegloopt. Om te voorkomen dat de erectie inzakt (de zwellichamen lopen weer leeg) moeten er zenuwprikkels blijven bestaan. Deze prikkels krijgt men tijdens het vrijen.

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron heeft invloed op het krijgen van een erectie. Ook zin in seks (libido) is in zekere mate van testosteron afhankelijk.
De erectie wordt echter ook be´nvloed door de doorbloeding van de penis. Zo kan slechte doorbloeding ertoe leiden dat het langer duurt eer de erectie tot stand komt of dat de stijfheid van de penis afneemt. Verder kan de ontstane erectie te kort aanhouden, waardoor er te weinig tijd is om een goede penetratie te realiseren.
Bij vaatlijden is de doorbloeding gestoord. Uit het voorgaande is begrijpelijk dat vaatlijden een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van erectiestoornissen.
Erectiestoornissen kunnen dus een indicatie zijn voor andere/verdere problemen zoals verminderde doorbloeding van de hartkransslagaders. Risicofactoren voor vaatlijden zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, roken, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Een andere de oorzaak voor erectiestoornissen is depressie.